Na święta robicie żurek czy barszcz biały? Ja zawsze robię żurek 🙂 przepis na zupę dostałam od siostry, a ja dla Was mam przepis na zakwas do żurku.
Składniki: 1 szkl. mąki mąka żytnia razowa na żur 3 szkl. przegotowanej i wystudzonej wody, 3-4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, skórka razowego chleba.
Do słoika wsyp mąkę, wlej wodę, przecięte na pół ząbki czosnku, liście, ziele i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj złożoną gazą albo lnianą ściereczką, obwiąż sznurkiem i odstaw na 4-5 dni. Każdego dnia zamieszaj zakwas drewnianą łyżką. Żeby przyspieszyć fermentację, wrzuć do słoika skórkę razowego chleba. Gotowy zakwas przechowuj w lodówce (do 2 tygodni) w zakręconym słoiku.
Ja użyłam mąki żurkowej od Radix-Bis.
Przepis z bloga www.praktykulinarni.com