Zupa grochowa
Grochówka jest pożywną zupą na grudniowe dni. Jeśli namoczymy dzień wcześniej groch to zupę można szybko przygotować. A grochowa na wędzonce nie ma sobie równych Jestem ciekawa ile jest tu fanów starej poczciwej grochowej.
Składniki: 400g grochu, 300g wędzony dobry boczek, wędzona kość, porcja włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora) lub mrożonka warzywna, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe, 400g ziemniaków, 1 nieduża cebula, 2 łyżki oleju, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki suszonego majeranku, sól i świeżo mielony pieprz
Groch umyj, zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia. W 3 litrowym garnku zalej 2 litrami wody wędzoną kość i groch oraz pokrojony w kostkę i podsmażony boczek; gotuj na niewielkim ogniu do miękkości – trwa to ok 45-60 minut w zależności ile się moczył, im dłużej leżał w wodzie tym krócej się go gotuje. Gdy groch będzie prawie miękki dodajcie umytą, oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, ziarna ziela i pieprzu oraz liście laurowe. Gotuj wywar ok 30 minut (jeśli używacie mrożonych warzyw trwa to krócej). Wrzuć przyprawy. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę i dodaj do gotującego wywaru. Gotuj kolejne 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Zupę dopraw do smaku. Ja podałam ją ze świeżym majerankiem.
Ceramika od Inżynier Sowa; Majeranek od Radix-Bis.