Pieczony stek z kalafiora – całkowicie zdrowy, aromatyczny i pyszny sposób na gotowanie kalafiora. Może służyć jako przekąska lub warzywny dodatek do wielu potraw. Tak przygotowane plastry kalafiora są delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Polecam!
Składniki: pół kalafiora, 1-2 łyżki oliwy, sól, pieprz, curry.
Sos: pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka koperku, 50 g pestek dyni, ok. 50 ml oleju lub oliwy, sól do smaku, woda.
Kalafior pokrój na 2,5 cm plastry, tak oby rdzeń kalafiora był w środku każdego steka. Plastry połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i curry. Piecz 10-15 min w temp. 200 stopni. W międzyczasie przygotuj sos: zblenduj wszystkie składniki. Dodaj tyle wody, aby sos nie był zbyt gęsty i zbyt rzadki. Sos można wykorzystać do sałatek lub zup.
Upieczone steki podawaj polane sosem. Ja podałam je z jajkiem na twardo posypane papryką słodką w płatkach.
Pestki dyni, pieprz ziołowy, sól morska, płatki papryki od Radix-Bis. Talerzyk od Inżynier Sowa.