Zupa z awokado i selera
W zimowe poranki sprawdzą się ciepłe i pożywne śniadania. Mamy do wyboru jaglanki, owsianki, naleśniki, placuszki, tosty. Wiele z nich możemy przygotować dzień wcześniej, a rano po prostu podgrzać. Ja przygotowałam sycącą, zdrową i wegańską zupę z awokado z pieczonym selerem i kiełkami quinoa.
Kiełki quinoa to moja nowe odkrycie. Mają delikatną, lekką, chrupiącą strukturę. Doskonale nadają się do codziennego chrupania, jako dodatek do mleka, jogurtów, posypka do kanapek, sosów, zup.
Składniki: 1 mały seler, pół główki czosnku, pół awokado, pół l wody lub bulionu warzywnego, sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, kiełki quinoa.
Seler obieramy, kroimy w kostkę, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 min. razem z nieobranym czosnkiem. Seler nie musi być całkiem miękki bo będzie gotowany. Wkładamy do do garnka z wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz obrany czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i kurkumą. Gotujemy 15 min., po tym czasie zupę miksujemy. Możemy dodać kilka kropel soku z cytryny. Zupę wlewamy do talerzy, posypujemy kiełkami quinoa.
Kiełki quinoa, sól morska i pieprz ziołowy od Radix-Bis.