Składniki: 300 g mięsa mielonego wołowego (można użyć wieprzowo-wołowego), 8 krakersów, 1 jajko, sól, pieprz, oregano; puszka krojonych pomidorów, 300 g makaronu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, pieprz, bazylia, parmezan do posypania.
Krakersy bardzo drobno pokrusz. Mięso wymieszaj z krakersami, jajkiem, solą, pieprzem i oregano. Zwilżonymi dłońmi uformuj 16-18 klopsików i je posmaż.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj starte ząbki czosnku, wlej pomidory, wsyp przyprawy i gotuj 3 min.Do sosu pomidorowego dodaj usmażone klopsiki; gotuj 8 min.
Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, zachowaj trochę wody po ugotowanym makaronie.
Odcedzony makaron dodaj do sosu z klopsikami, delikatnie wymieszaj. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty dolej trochę wody po gotowanym makaronie. Gotowanie danie posyp starty parmezanem. Ja użyłam mojego ulubionego grana padano