Ciasto delicja to fantastyczny pomysł na tort urodzinowy, u mnie ciasto z okazji Dnia Babci i Dziadka lub po prostu świetny wypiek na niedzielę. Lekki i sprężysty biszkopt zwieńczony schłodzoną galaretką pomarańczową, a następnie pokryta warstwą musu czekoladowego i kakao.
Biszkopt: 2 duże jajka, 70 g cukru, 50 g mąki pszennej, 20 g skrobi ziemniaczanej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 20 – 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Galaretka pomarańczowa: 2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody), 2 duże pomarańcze.
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia – nie powinny być płynne, ponieważ wsiąkną podczas nakładania w biszkopt. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z najmniejszych błonek.
Biszkopt przenieść na paterę i zapiąć w wysokiej obręczy do tortów Jeśli nie masz obręczy użyj grubej folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Na biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę, następnie powkładać w nią cząstki pomarańczy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Składniki na mus czekoladowy: 200 g gorzkiej czekolady (lub 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej), 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka rumu, wódki lub likieru pomarańczowego (opcjonalnie), z 30 g masła, w temperaturze pokojowej, 3 duże jajka, osobno białka i żółtka, 50 g cukru, 100 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej.
W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, masło, sok i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia. W międzyczasie, kiedy masa czekoladowa stygnie, ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając drobny cukier do wypieków, łyżka po łyżce. Powinna powstać sztywna piana. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia (lub zmiksować mikserem). Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać. W kolejnej miseczce ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać. Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce (całą noc). Kolejnego dnia, przed podaniem oprószyć delikatnie kakao. Przechowywać w lodówce.
Uwaga: poncz do biszkoptu nie jest koniecznością, ale można go nasączyć delikatnie sokiem z pomarańczy, by nie był zbyt suchy.
Przepis z blogu Moje Wypieki.