Makaron z bakłażanem to smaczne i szybkie danie. Ja przygotowałam pastę z pieczonego bakłażana, ale można również go ugrillować lub podsmażyć.
Składniki: 1 duży bakłażan, 200 g makaronu, 50 g komosy ryżowej, 20 g orzechów piniowych, kilka listków bazylii, sól, pieprz, mały ząbek czosnku, szczypta czarnego czosnku w proszku, oliwa, ser.
Makaron i komosę ugotuj. Bakłażana upiecz. Z upieczonego wyjmij miąższ i zmiksuj z bazylią i czosnkiem. Miksując pomału wlewaj oliwę (ok. 4 łyżek) do uzyskania kremowej konsystencji. Pastę dopraw do smaku solą, pieprzem i czarnym czosnkiem w proszku. Ugotowany makaron wymieszaj z komosą i przygotowaną pastą z bakłażana. Podawaj z podprażonymi orzechami piniowymi i posyp serem.
Ceramika od Inżynier Sowa.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek BIO
Komosa ryżowa, orzeszki piniowe, sól smakowa i pieprz ziołowy od Radix-Bis.