Wegańskie placki ze szpinaku, komosy ryżowej i ciecierzycy; bez wielu innych, tak popularnych teraz alergenów. Na co dzień i od święta, zaintrygują swym kolorem.
Składniki: pół szklanki komosy ryżowej, pół szkl. mąki z ciecierzycy, garść szpinaku, szklanka wody, pół łyżeczki musztardy, sół, pieprz, ząbek czosnku, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, 1 łyżka mielonego lnu, sól, pieprz.
Komosę ryżową przełóż na sito o małych oczkach i przepłucz chwilę pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka, zalej dwukrotnie większą ilością wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20-30 minut lub do momentu, gdy quinoa wchłonie cały płyn. Ostudź. Do blendera wrzuć wszystkie składniki (mąkę z cieciorki, wystudzoną komosę ryżową, nasiona lnu, umyte liście szpinaku, wodę, sól, pieprz, musztardę i czarny czosnek w proszku). Zblenduj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju i usmaż placuszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie z marynowanym czosnkiem. Można podać z sosem czosnkowym, grilowanymi lub świeżymi warzywami.
Czarny czosnek w proszku od Czarny Czosnek Bio.