Klopsiki duszone sosie marchewkowym z dodatkiem dyni. To jesienna wersja klopsików. Kremowy sos z marchewki doprawiony jest gałką muszkatołową i zielem angielskim sprawiają, że sos ma to coś.
Składniki: 450 g mięsa mielonego, 1 bułka, 3 łyżki prażonej cebulki, 1 łyżka przyprawy Zioła Babci Jadzi, sol i pieprz do smaku, mleko do namoczenia bułki; 1 cebula, 4-5 marchewek, woda, sól, pieprz, po szczypcie gałki muszkatołowej i ziela angielskiego, 1-2 łyżki śmietany.
Bułkę namocz w mleku, następnie odciśnij i wrzuć do miski. Dodaj jajko, mięso, prażoną cebulkę i przyprawy. Wszystko wymieszaj, uformuj klopsiki i przesmaż.
Na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę. Wrzuć do niej pokrojone marchewki, wlej tyle wody (lub rosołu jeśli masz) żeby marchewka prawie cała była pod wodą.Dopraw solą i pieprzem i gotuj do miękkości. Zmiksuj marchewkę z cebulą i dopraw do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolej wodę. Ja do sosu dodałam 2 łyżki śmietany i dwie łyżki upieczonej dyni. Do sosu wrzuć klopsiki i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 min.
Sól smakowa: cebula, czosnek, szczypiorek; pieprz ziołowy, Zioła Babci Jadzi i prażona cebulka od Radix-Bis.