Jesień – czas spadających liści, ciepłych sweterków i wieczorów z ulubioną herbatą. Jesień to sezon na dynię. Tę beczułkową piękność o krągłych kształtach stać na wiele więcej niż zupa krem. Tak więc dziś dyniowe gofry.
Składniki: 200 g puree z dyni, 100 g mąki graham typ 1850 lub 120-140 g mąki pszennej, 100 ml wody lub mleka, 120 ml soku pomarańczowego, 30 ml oliwy lub oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo miód, słonecznik lub jogurt i owoce.
Zmiksuj wszystkie składniki na gofry. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Piecz gofry kilka minut. Z podanych składników wyjdzie 6 większych lub 9 mniejszych gofrów.
Ja swoje gofry podałam z miodem – ziołomiód aroniowy od Wcinaj Miód oraz słonecznikiem. Do tego herbatka ziołowa „dobry nastrój” w glinianym kubku od Wcinaj Miód.
Mąka graham typ 1850 i słonecznik od Radix-Bis.