To nieprawda, że do wykonania omletu konieczne są jajka. Wegańskie przepisy sprawiają, że jajka można zastąpić innymi składnikami, które powodują, że omlet jest zarówno smaczny, jak i łatwy do przygotowania, a podczas pieczenia czy smażenia masa nie rozpada się na kawałki. Ten pieczony omlet z fasolką na mące z ciecierzycy jest łatwy w przygotowaniu, pełen smaku i idealny o każdej porze dnia.
Składniki: 150 g maki z ciecierzycy, 6 łyżek płatków drożdżowych, 300 ml wody, 4 łyżki oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu, pół łyżeczki czarnego czosnku w proszku, 250 g fasolki szparagowej.
Fasolkę ugotuj. Mąkę wymieszaj z płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem, proszkiem z czarnego czosnku, natką i wodą na jednolite ciasto. Odstaw na 30 min. Piekarnik nastaw na 210 stopni. Na patelni, którą możesz wstawić do piekarnika rozgrzej olej i wlej ciasto. Na wierzch połóż fasolkę. Smaż przez 3 min, a następnie wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 15 min.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek Bio.
Mąka z ciecierzycy, płatki drożdżowe, sól, morska, pieprz od Radix-Bis.