Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa, to ta pasta przypadnie Wam do gustu. Pasta z prażonego słonecznika z pomidorami. Oczywiście można ją zrobić z różnymi dodatkami, np. czosnkiem, żurawiną, oliwkami czy kaparami, lub bez dodatków jako masło słonecznikowe. Pasta jest urozmaici nasz jadłospis. Jest niezwykle aromatyczna i łatwa do zrobienia.
Składniki: 100 g pestek słonecznika, pół dużego pomidora lub jeden mały, 1 łyżka suszonych pomidorów z oleju, łyżka oleju z suszonych pomidorów, sól, pieprz, szczypta papryki chilli w proszku, odrobina wody.
Pestki słonecznika prażymy na patelni – wtedy ma bardziej intensywny smak – i przesypujemy do miseczki, żeby przestygł. Wsypujemy do blendera i miksujemy. Dodajemy chili, pomidora i suszone pomidory, olej z pomidorów i miksujemy na gładką masę – jeśli pasta będzie zbyt sucha, dolejmy odrobinę wody/oleju. Dodajemy przyprawy i dalej miksujemy. Ja dodatkowo posypałam pastę czarnuszką.
Źródło: vegetujemy.pl
Thanks on your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you can be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will
come back from now on. I want to encourage you to ultimately
continue your great job, have a nice evening!