Ta słodka i pikantna deska ciasta z marchewki i ciecierzycy jest łatwa do przygotowania i stanowi pyszną przekąskę w każdej chwili. Ciasto nie zawiera glutenu i cukru. Ma subtelnie słodki smak, który idealnie komponuje się z filiżanką herbaty, gdy potrzebujemy popołudniowego pick-upu. Dodanie ciecierzycy do czegoś, co jest zasadniczo uważane za „deser”, może wydawać się dziwne, ale jest przepyszne.
Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy, 70-80g daktyli, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mielonego cynamonu, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżeczka drobno startego korzenia imbiru, 1 duża starta na małych oczkach marchewka (około 160 g).
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj wszystkie składniki oprócz marchewki w robocie kuchennym, aż będą gładkie i dobrze połączone. Dodaj marchewkę i wymieszaj. Ciasto przełożyć na przygotowaną blachę do pieczenia, rozprowadzić i wyrównać na równą warstwę. Ciasto piec w piekarniku przez 30-35 minut lub do momentu, aż będzie zrumienione na wierzchu. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w kwadraty. Podawaj na ciepło lub na zimno.