Nic nie przebije pieczonego kurczaka na łatwy rodzinny obiad! Każdy z nas ma swój przepis na pieczonego kurczaka. U mnie dziś kurczak w miodzie. To mój drugi przepis na mięso z miodem i drugi równie udany. Mięso jest kruche i soczyste, a powstały podczas pieczenia sos fenomenalny.
Jeśli zostanie Ci mięso można go wykorzystać w sałatce z ryżem i brokułami lub sałatą, tartą marchewką i sezamem.
Składniki: cały kurczak, łyżka soli, łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 łyżki miodu, łyżeczka świeżego tymianku (można użyć suszonego), 2 łyżki oleju.
Kurczaka umyj i osusz. Sól wymieszaj słodką i ostrą papryką, miodem, tymiankiem i olejem a następnie natrzyj marynatą mięso od wewnątrz i na zewnątrz. Kurczaka włożyć do brytfanny, wstawić do piekarnika, na niską półkę i piec 30 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie na dno brytfanny wlej szklankę wody, przykryj kurczaka piecz jeszcze godzinę lub 1,5 godz. Gotowego kurczaka podawaj z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Kurczak smakuje wybornie również na zimno.
Miód tymiankowy od Wcinaj miód.