Chłodniki – najbardziej praktyczne zupy na ciepłe dni. Nie da się ich przypalić, nie trzeba się martwić, że wystygną, robi się je na smak – przepis to tylko luźna wskazówka. Szybko, łatwo i pysznie – takie są chłodniki.
Składniki: 2 duże mięsiste pomidory malinowe, 2 jajka, 4 plasterki wędzonego boczku, 110 ml maślanki, słoiczek pasty warzywnej ze słodką cebulką i suszonymi pomidorami, sól, pieprz do smaku, kilka listków oregano.
Pomidory sparz i obierz. Jajka ugotuj na twardo, boczek usmaż. Zmiksuj pomidory z maślanką i pastą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chłodnik przelej do dwóch miseczek. Każdą podaj z 2 plasterkami boczku, pokrojonym jajkiem i posypany listkami oregano.
Jeśli lubicie ostrzejsze smaki do chłodnika można dodać ząbek czosnku lub papryczkę chilli. Zamiast gotowej pasty można użyć kilka suszonych pomidorów i 1 mała cebulkę.