Botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Kusi kolorem i zachwyca smakiem. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Moja propozycja na dziś to botwinka w trochę orientalnym stylu. Przygotowałam ją na mleku kokosowym z dodatkiem imbiru i chilli. Po przepis zapraszam na bloga.
Składniki: 1 pęczek botwinki, 200 ml mleka kokosowego, 400 ml rosołu lub bulionu, 1 marchewka, pół batata lub 1 mały, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 -centymetrowy kawałek imbiru, sól (u mnie pikantna), pieprz, 1 łyżka masła, pół łyżeczki chilli w płatkach, dodatkowo nitki chilli, natka pietruszki.
Botwinę i marchewkę myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kosteczkę. Łodygi i liście botwinki tniemy w małe kawałki. Batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulkę kroimy w piórka, a czosnek i imbir w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, po czym do garnka dokładamy botwinę, marchew i ziemniaki. Wsypujemy chili, sól i pieprz. Mieszamy i smażymy około 10 minut. Po tym czasie warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. W razie potrzeby można dolać więcej rosołu. Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupę nalewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i nitkami chilli.
Przepis z Kukbuk; sól pikantna i mleko kokosowe od Radix-Bis.
pięknie wyszła 🙂
Very interesting subject, regards for putting up.
Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link exchange contract between us!