Składniki: 400g drobno tartej marchwi, 16 łyżek zmielonych na mąkę płatków owsianych górskich lub mąki owsianej, 4 jajka, 4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów (u mnie brazylijskie), 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki ksylitolu lu miodu, szczypta soli, 2 łyżeczki cynamonu i imbiru.
Marchewki zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Płatki zmielić, suszone owoce posiekać. Białka oddzielić od żółtek, a następnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wlać żółtka i zmiksować. Do gotowej masy dodać startą marchew i delikatnie mieszać. Stopniowo dolewać olej. Następnie dodać proszek do pieczenia, miód i przyprawy, miksować na wolnych obrotach. Dodać orzechy. Ciasto wlać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40-45min w 180 stopniach.
Orzechy brazylijskie, ksylitol, mąka owsiana od Radix-Bis.