Bezglutenowe krakersy
Składniki: 120 g mąki z ciecierzycy od Radix-Bis, 1 łyżka oliwy z oliwek, 130 ml wody, szczypta soli, szczypta ziół prowansalskich, do posypania: słonecznik, czarnuszka i biały mak od Radix-Bis.
można użyć sezamu, pestek dyni, kminek, sól morską.
W misce wymieszać mąkę z wodą, oliwą, solą i ziołami. Ciasto będzie lepiące, dlatego papier do pieczenia, na którym będzie rozwałkowywane ciasto posypać mąką. Ciasto pokroić na małe kawałki i posypać makiem, czarnuszką i słonecznikiem (można lekko wcisnąć ziarenka w ciasto). Papier do pieczenia z ciastem przełożyć na blachę, Piec ok. 15-20 min w temp. 190 stopni.
Białko: 8,1g; tłuszcze 9,8 g, węglowodany 16,7g, błonnik 4,4 g, IG 35; ŁG 4
Bezglutenowe krakersy
