Sernik kremowo-waniliowy z dżemem truskawkowym
Składniki na ciasto: 250 g mąki, 100 g masła, jajko, żółtko, 80 g cukru pudru, pół łyżeczki pdp
Składniki na krem: 400 ml kremówki, 125 g mascarpone, 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki żelatyny, miąższ z laski wanilii, truskawki, dżem truskawkowy.
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. Dodać masło, jajko i żółtko. Zagnieść ciasto, wstawić na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciastem wylepić natłuszczoną foremke (26cm) ponakłuwać ciasto widelcem, przykryć pergaminem, na wierzch posypać groch piec 15 min w temp. 180 stopni. Zdjąć papier z grochem i piec jeszcze 15 min w temp. 180 stopni. Na wystudzone ciasto posmarować dżem. Kremówkę zagotować z wanilią, cukrem i żelatyną. Wymieszać i odstawić do wystudzenia. Mascarpone ucierać mikserem na najmniejszych obrotach i połączyć z kremówką. Tężejącą masę rozłożyć na cieście z dżemem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z truskawkami.
Sernik kremowo-waniliowy z dżemem truskawkowym
