Pieczony kalafior z bazyliowym kurczakiem
Marzec jest miesiącem, w którym przychodzi wiosna chociaż zima nie zawsze odpuszcza.
Bazylia i kalafior przywołują ciepłe wspomnienia.
Odkąd pesto jest dostępne przez cały rok, to przepis na kurczaka w pesto można robić o każdej porze roku 🙂 Lubię robić swoje domowej roboty pesto z bazylii lub innych ziół. Jednoczesne pieczenie kalafiora i kurczaka z pesto to mój comfort food. Ten wspaniały posiłek to tyklo 6 skłądników i 10 min pracy (resztę robi piekarnik). Łatwy, zdrowy, low carb & bezglutenowy obiad!
Składniki: pół kalafiora, 1 pierś kurczaka, 2 łyżki bazyliowego pesto, sól, pieprz, łyżka oliwy, 1-2 łyżki mleka roślinnego.
Kalafior podziel na różyczki, rozłóż w naczyniu żaroodpornym, polej oliwą posyp solą i pieprzem. Piecz przez 15-20 min w temp. 200 stopni. W tym czasie mięso pokrój o obtocz w pesto. Dołóż do kalafiora, wlej mleko, przemieszaj. Naczynie żaroodporne przykryj i piecz wszystko jeszcze 25-30 min a temp. 180 stopni. Gotowe danie posyp świeżą bazylią. Dodatkowo można danie posypać mozzarellą.
1 porcja to około: 270 kcal, 19 g tłuszczy, 16 g białka i 4 g węglowodanów.
Pieczony kalafior z bazyliowym kurczakiem
