U mnie dalej kawowo ale tym razem przypominajka z zeszłego roku 😊
Kawowy omlet cesarski Kaiserschmarrn na podstawie przepisu z 1935 roku – omlet cesarza Franciszka Józefa – stąd nazwa Kaiser – cesarz i schmarrn, czyli skrawki, bałagan.
Składniki: 3 małe jajka, 125 ml mleka, 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 70 g mąki pełnoziarnistej, cukier puder do posypania, konfitura.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Przygotować blachę i wysmarować ją masłem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z mąką, cukrem i szczyptą soli na gładką masę i dodać mleko wymieszane z kawą. Na koniec wymieszać delikatnie z białkami. Gotową masę delikatnie przelać na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego pieca na ok. 20 min aż omlet się zrumieni. Gotowy porozrywać łyżką na drobniejsze kawałki, posypać cukrem pudrem. Podawać z konfiturami.
U mnie dalej kawowo ale tym razem przypominajka z zeszłego roku 😊
