Waniliowy sernik z karmelizowanym rabarbarem
Składniki: 200 g herbatników, 70 g topionego masła; 500 g twarogu, 250 g mascarpone, laska wanilii, 3 jajka, 3 łyżki maki ziemniaczanej, szklanka cukru, łyżeczka ekstraktu waniliowego; 2 łodygi rabarbaru, 2 łyżki cukru, 2 łyżki soku z pomarańczy.
Ciastka pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć na dno tortownicy (23 cm).
Twaróg, mascarpone, cukier i jajka wymieszać, dodać ziarenka wanilii, mąkę i ekstrakt waniliowy. Wymieszać. Masę przelać do formy, piec godzinę w temp. 175 stopni.
Rabarbar pokroić na 2 cm. Wrzucić do garnka, dodać cukier i sok. Dusić ok. 3-4 min. do miękkości rabarbaru.
Waniliowy sernik z karmelizowanym rabarbarem
