Specjalnie dla fanów kartoflaniaka i renet przygotowałam nietypowe i smaczne danie ☺
Sabaudzka babka kartoflana z renetami
Składniki: 6 dużych kartofli, 6 średnich cebul, 2 szkl. mleka, 5 renet, garść rodzinek od Radix-Bis, 2 jajka, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki imbiru, po szczypcie gałki muszkatołowej, pieprzu.
Kartofle ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać i utrzeć z 1 i 1/2 szkl. ciepłego mleka na gładkie puree. Na maśle zeszklić pokrojone w piórka cebule, doprawić do smaku. Rodzinki namoczyć w połowie szklanki ciepłego mleka. Jabłka kroimy w większą kostkę, podsmażamy na maśle. Rodzinki, cebule i jabłka dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i doprawiamy. Masę przekładamy do natłuszczonej formy z kominem. Piec ok. 45 min w temp. 200 stopni.