Tarta daktylowa
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
Na spód:
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– szklanka pestek słonecznika
– szklanka wiórek kokosowych
– plaska łyżka kakao
– 1 duży dojrzały banan
Na krem:
– 2 czekolady 70% po 100 g
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g
– szklanka musu daktylowego
Do ozdoby:
– świeże owoce, orzechy itp.
WYKONANIE:
Spód:
– orzechy, pestki i wiórki dokładnie zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao.
– banana zmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do suchych składników. Wymieszać rękoma. Powinna powstać zwarta i gliniasta masa. Jeśli jest zbyt sucha to dodać więcej banana
– formę do tarty o średnicy ok. 30 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem), wylepić masą (najpierw boki a później spód. Polecam nie za grubo – lepiej się je 🙂 )
Krem:
– całą zawartość puszki (biały krem i wodę) wlać do garnka i zagotować. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Na końcu dodać mus daktylowy. Dokładnie wymieszać
– masę wylać na spód. Wstawić do lodówki i trzymać w lodówce do momentu aż masa się zetnie
– następnie ułożyć na wierzchu owoce i orzechy
– włożyć ponownie do lodówki.
Źródło: weganon.blogspot.com