Składniki: 220 g miękkiego masła, 200 g cukru, 5 jajek, 220 g maki pszennej, 130 g mąki ziemniaczanej, 1 i ½ proszku do pieczenia, skórka otarta z 1 pomarańczy, 125 ml soku z pomarańczy, 100 g jogurtu naturalnego.
Masło utrzyj z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj (kolejne jajko dodajemy, gdy uprzednio dodane połączyło się z masa maślaną w jednolitą całość, a masa jest puszysta). Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy; wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczową, jogurt i sok pomarańczowy, zmiksuj na średnich obrotach do połączenia się składników. Ciasto wlej do natłuszczonej i oprószonej bułka tartą formy na babkę z kominem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 °C (grzanie góra/dół) około 40-50 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
so much fantastic information on here, : D.