Składniki: 300 g suszonych grzybów, 1 szklanka czerwonego wina, 100 g grzybów leśnych lub pieczarek, 1 por, 2 cebule, 2-3 marchewki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki śmietany 12%, ok. 1,2 l wody lub rosołu, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, do podania makaron posiekana natka pietruszki.
Suszone grzyby zalej winem i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie ugotuj je w winie, przestudź i pokrój w paseczki. Grzyby leśne lub pieczarki oraz cebulę pokrój w kostkę, i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w kostkę pory i marchewkę. Smaż kilka min. doprawiając solą pi pieprzem. Do garna wlej rosół, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i zawartość patelni oraz koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone grzyby i wino. Całość gotuj ok. 15 min., aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj śmietankę. Dopraw do smaku. Zupę podawaj z ugotowanym makaronem i natką pietruszki.