Mięso wołowe jest bardzo wartościowe. Stają się szczególnie smaczne, gdy jest wolno gotowane. Moja propozycja na danie z tym czerwonym mięsem to gulasz na czerwonym winie z pieczarkami. To idealne danie na rodzinne obiady.
Składniki: 25g masła, 2 duże cebule, pokrojone w piórka, 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki, 3 łyżki mąki pszennej, 600g mięsa wołowego pokrojonego na duże kawałki, 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, 3 liście laurowe, 400ml czerwonego wina ( mnie czerwone wytrawne wino Gamziri), 1 łyżka przecieru pomidorowego, 300 ml mocnego bulionu, 250g pieczarek, przekrojonych na pół lub na 4 części w zależności od wielkości pieczarki, posiekana natka pietruszki, do podania (opcjonalnie), 1 łyżka mielonego pieprzy, sól.
Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę doprawiając ją solą i pieprzem. Dodaj czosnek i chwilę smaż. Cebulę przełóż do miski. Mięso posyp pieprzem, przemierzaj, a następnie obtocz w mące. Na tej samej patelni rozpuść masło i przesmaż mięso. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, koncentrat pomidorowy i wlej wino. Duś ok. 5 min. Wsyp cebulę, przemieszaj i wlej bulion. Całość duś na małym ogniu przez ok. godzinę. Wrzuć pieczarki i ewentualnie wlej bulionu lub wody. Duś jeszcze godzinę mieszając od czasu do czasu. Skosztuj mięsa – jeśli jest miękkie to danie jest gotowe. Jeśli nadal jest trochę jędrny, gotuj jeszcze przez ok. 30 minut i ponownie przetestuj. Podawaj posypane pietruszką i z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi lub tłuczonymi ziemniakami. Ja zajadałam z pieczywem, ponieważ lubię zjeść chlebek z sosem 😊
gul