Te ciasteczka są łatwe w przygotowaniu, pełne bogatego smaku czekolady o miękkiej, puszystej i ciągnącej się konsystencji. Są tak pyszne i świetnie nadają się do pieczenia na przekąski i desery.
Składniki: 2 szklanki (220g) mąki pszennej, 1/2 szklanki (50g) kakao, 1 i 3/4 szklanki (250g) brązowego cukru, 1/2 szklanki (125 ml) mleka, 180 g miękkiego masła, 90g czekolady posiekanej na kawałki , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.
W misce wymieszaj masło, cukier, wanilię i mleko na gładką masę. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Wsyp czekoladę i przemieszaj. Uformuj kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i włóż na 5-10 min do lodówki. Ciasteczka piecz w temp. 180 stopni przez 10-12 min. Wyjmij je z piekarnika i połóż na blasze na 5 minut. Smacznego.