Składniki: 470 g maki pszennej, 200 g masła, 2 jajka, 200 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; dodatkowo jajko, brązowy cukier, 140 g maku.
Do miski wsyp mękę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Wbij jajka i pokrojone w kostkę masło oraz mak. Wyrób gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na 3 mm i wykrawaj ciasteczka. Ciasteczka połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, każde posmaruj jajkiem i posyp cukrem. Piecz 11-12 min w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, ale po chwili stwardnieją.
Mąka tortowa i brązowy cukier od Radix-Bis.
Przepis z książki: Francuskie przepisy w bistro Charlotte, E.Dobak, J.Kosmala