Pyszne i łatwe w przygotowaniu klopsiki w sosie na bazie mleka kokosowego i curry. Smakują pysznie z makaronem i kaszą.
Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego, 1 bułka namoczona w mleku, 1 jajko, 1/4 drobno pokrojonej cebuli, pół łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki, szczyta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sos: 1 puszka mleka kokosowego, 3/4 drobno pokrojonej cebuli, 2 łyżeczki pasty curry, pół szkl. wody, 3 listki kaffiru (jeśli nie masz użyć możesz dodać kilka kropel soku z limonki lub cytryny), natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz do smaku. Do podania ryż, makaron, kasza.
Mięso wymieszaj z jajkiem, odciśniętą bułką, cebulą, natką i przyprawami. Uformuj klopsiki i połóż na blaszkę od piekarnika. Piecz przez 7-9 min w temp. 180 stopni. W międzyczasie przygotuj sos. Cebulkę usmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju oraz pastą curry. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, wlej wodę, wsyp listki kaffiru. Dokładnie wymieszaj i gotuj ok. 3 min. Wlej mleko kokosowe, zagotuj. Dopraw sos do smaku i dodaj do niego klopsiki. Całość duś na małym ogniu przez ok. 5 min. Wsyp natkę pietruszki lub kolendrę. Podawaj makaronem, kaszą lub ryżem.
Talerzyki od Inżynier Sowa. Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO. Kasza bulgur, sól i pieprz od Radix-Bis.