Dziś czekoladowa rozkosz. Chleb z czekoladą z kremem czekoladowo-orzechowym. Bo jak mówi mój synek czekolady nigdy dość 🙂
Składniki: 220 g mąki pełnoziarnistej, 7 g suszonych drożdży, 1 łyżka kakao, szczypta soli, 200 ml letniej wody, 125 mąki pszennej 200 g mąki migdałowej lub orzechowej, 50 g rozpuszczonego masła, 140 ml ciepłego mleka, 100 g rozpuszczonej czekolady, 1 jajko.
Wymieszaj mąkę pełnoziarnistą z drożdżaki, kakao i solą. Dodaj wodą i wymieszaj . Ciasto będzie luźne. Odstaw ciasto do lodówki na na noc. Po tym czasie dodaj mąkę pszenną, zmielone migdały, jajko oraz rozpuszczoną czekoladę i masło. Wyrób ciasto na stolnicy. Będzie się lekko kleić, ale takie ma być. Wstaw ciasto ponownie do lodówki na 4-6 godzin. Następnie wyrób bochenek i wstaw do foremki, odstaw do na 30 min do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni z termoobiegiem na 10 min, następnie obniż temp. do 18 stopni i piecz jeszcze 30 min.
Chlebek smakuje na słodko i wytrawnie. Moje dzieci jadły go z domowym kremem orzechowo-czekoladowym i borówkami.
Krem czekoladowo-orzechwy
Składniki:200 g orzechów laskowych, 80 g czekolady (ja użyłam 50% kakao), 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego (lub masła), opcjonalnie mód lub ksylitol.
Orzechy zmiksuj aż staną się płynne. Potrwa to ok. 10 min. Dodaj posiekaną czekoladę i ponownie zmiksuj, aż masa będzie gładka. Krem możesz posmakować czy jest odpowiednio słodki. Możesz dodać miód lub ksylitol – ok. 1-2 łyżki. Na koniec krem wymieszaj z rozpuszczonym olejem kokosowym. Zamiast orzechów można użyć migdałów.
Do chleba użyłam mąkę orkiszową, do kremu ksylitol od Radix-Bis.
Przepis na chleb pochodzi z programu „Czekolada” autorstwa Rachel Khoo.