To ciasto jadłam tylko raz i bardzo dawno. Tak dawno, że nie pamiętam jak smakowało i czy mi smakowało 😉 W latach 80-tych i 90-tych było to popularne ciasto na niedziele lub rodzinną imprezę. W niedzielę odwiedziła nas rodzina mojego męża, więc był powód aby zrobić to ciasto 🙂
Składniki: 250 g masła, 250 g cukru, 6 jajek, 400 g mąki, 15 g proszku do pieczenia (1 torebka), 2 łyżko kakao, ok. 400 g wiśni z kompotu lub innych owoców, np. jabłek czy truskawek.
Masa: 1 torebka budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru, 250 g masła, 480 ml mleka, 2 łyżki wódki, polewa.
Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Masło utrzyj z cukrem. Nie przestając ucierać dodawaj po 1 jajku. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części. Jedną wyłóż na blaszkę. Do drugiej dodaj kakao i wymiesza, a następnie wyłóż na ciasto białe. Na wierz posyp owoce. Piecz 30 min.
Przygotuj masę budyniową. Z mleka, proszku budyniowego i cukru przygotuj budyń i odstaw do przestygnięcia. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i i wódki. Całość utrzyj na jednolitą i gładką masę. Na upieczone ciasto wyłóż masę budyniową.
Gotowe ciasto można posypać kakao lub polewą.
Polewa: 2 czekolady roztop w kąpieli wodnej ze 100 g masła.
Przepis z magazynu „Kuchnia – magazyn dla smakoszy”