Jeśli nie masz pomysły na przekąskę, kolację lub dodatek do zupy lub sałatki zrób tartę Wytrawne tary są piękne w swojej prostocie i bardzo smaczne 🙂
Ciasto: 250 g mąki, pół łyżeczki soli, duża szczypta proszku z czarnego czosnku (opcjonalnie), 160 g zimnego masła, 100 ml zimnej wody – wsyp wszytskie składniki do miski i rękoma wyrób ciasto. Ciasto nie musi być jednolite, ważne aby wszystko się połączyło. Kulę ciasta owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Wypełnienie: 200 g liści: szpinak, rukola, liście botwinki, 150 g sera z niebieską pleśnią, 1 kulka mozzarelli, pół szklanki do 3/4 mleka, 3 jajka, ok. pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, szczypta mielonej gałki muszkatołowej.
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy i wrzuć liście. Lekko posól i smaż, aż stracą na objętości. Zdejmij je z patelni i posiekaj. DO miski zetrzyj oba sery. Dodaj jajko i mleko i wymieszaj.Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz posiekane liście. Wymieszaj.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na grubość 5-8 mm. Ciastem wyłóż blaszkę ok. 23 cm., a następnie nakłuj widelcem i wypełnij przygotowanym farszem. Piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni.
Proszek z czarnego czosnku od Czarny Czosnek BIO.