Kwelka Gotuje
  • Lookbook
  • O mnie
  • Sample Page
  • Współpraca
  • Facebook
  • Email
  • O mnie
  • Facebook
  • Email
Kwelka Gotuje
  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania śniadaniowe i przekąski
      • Burgery
      • Chipsy
      • Jajecznice
      • Jajka
      • Kanapki
      • Kasza jaglana
      • Naleśniki
      • Omlety
      • Owsianki
    • Dania obiadowe
      • Kasze
      • Ryby
      • Makarony
      • Gulasz
      • Curry
      • Drób
      • Pizza
      • Potrawki
      • Schab
      • Placki
      • Steki
      • Zapiekanki
      • Sznycle
      • Zupy
    • Napoje
      • Soki
      • Koktaile
      • Inne
    • Desery
    • Sałatki i surówki
    • Wypieki
      • Babki
      • Chleby
      • Ciastka
      • Ciasta
      • Tarty
    • Inne
      • Dodatki
      • Pasty
      • Pasztety
      • Wegańskie i wegetariańskie
  • O mnie
  • Współpraca
Ryby ~ Święta

Śledzie

19 grudnia 2021
Śledzie
fb-share-icon
Tweet


Świąteczne smaki – śledzie. Są to ryby wielkie w swojej prostocie i zapewne znajdują się na każdym świątecznym stole. Moja propozycja to śledzie po cygańsku i paprykowe śledzie. Przygotowuje się je bardzo prosto i są bardzo smaczne. Jak Wy przygotowujecie śledzie?

Śledzie z marynowaną papryką

Składniki: 400 g filetów a’la matias wymoczonych w wodzie, 4 kawałki marynowanej papryki pokrojone w cienkie paski, 2 cebule pokrojone w piórka, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki octu, 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka koncentratu pomidorowego, 50 ml oleju, pół łyżeczki słodkiej papryki.

Opłukane filety pokrój na kawałki. 1 i 1/2 szkl. wody zagotuj z cukrem i octem – marynata powinna być intensywna , z wyczuwalną słodyczą. Wrzuć do niej cebulę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej olej, koncentrat pomidorowy, paprykę, śledzie i marynowaną paprykę. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzina, żeby się przegryzło.

Śledzie po cygańsku

Składniki: 200-250 g płatów śledziowych w oleju, 1 małą cebula, pół słoiczka ogórków konserwowych, pół słoiczka pieczarek marynowanych, pół szkl. ketchupu, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier do smaku.

Śledzie kroimy w paski, cebulę w piórka, pieczarki na pół, ogórki w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Ketchup mieszamy z musztardą, olejem, czosnkiem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy śledzie oraz ogórki i grzyby. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na noc do lodówki.

fb-share-icon
Tweet


sledzieśledzie marynowaneśledzie po cygańskuśledzie z paprykąśledzikświętawigilia

Related Posts

Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

Idealne ciasto na Boże Narodzenia. To pyszne kakaowo-kawowe i makowe  ciasto przełożone kremem czekaldowo-kajmakowym. Składniki na ciasto czekoladowe (blacha 23×33 cm): 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 120 ml świeżo zaparzonej kawy (1 łyżeczka kawy na 120 ml wrzątku), 2 łyżki ciemnego lub czarnego kakao, […]

Makaron z makiem i bakaliami

Makaron z makiem i bakaliami

Składniki: 300 g makaronu (u mnie świderki od Nudle Śląskie), 200 g maku mielonego, 250 ml mleka, 50 ml śmietanki 30%, 23 łyżki miodu, 50 g orzechów, 50 g migdałów, 20 g suszonej żurawiny, 30 g rodzynek, 2 łyżeczki skórki pomarańczowej (można ją pominąć). Makaron […]

Miodownik

Miodownik

To pierwszy raz jak zrobiłam to ciasto. Miodownik. Inni nazywają go Stefanka lub Orzechowiec. Nieważne jak się nazywa, najważniejsze, że jest przepyszny 🙂 Składniki: 500 g mąki pszennej, 2 jajka, 70 g cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g miodu, […]


Kompot żurawinowo-jabłkowy
Makowce

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze

  • Pstrąg z liściem laurowym i czarnym czosnkiem
    In Ryby
    26 stycznia 2023
  • Jaglany pasztet z soczewicą, suszonymi pomidorami i cukinią
    In Insulinooporność, Kasza jaglana, Kasze, Pasztety, Wegańskie i wegetariańskie
    25 stycznia 2023
  • Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie
    In Serniki
    19 stycznia 2023
  • Babka pomarańczowa
    In Babki
    19 stycznia 2023
  • Placuszki z kiszonej kapusty
    In Dania śniadaniowe i przekąski, Dodatki, Insulinooporność, Warzywa i owoce
    19 stycznia 2023

Archiwa

  • styczeń 2023 (18)
  • grudzień 2022 (10)
  • listopad 2022 (18)
  • październik 2022 (18)
  • wrzesień 2022 (17)
  • sierpień 2022 (17)
  • lipiec 2022 (15)
  • czerwiec 2022 (18)
  • maj 2022 (20)
  • kwiecień 2022 (19)
  • marzec 2022 (23)
  • luty 2022 (15)
  • styczeń 2022 (18)
  • grudzień 2021 (16)
  • listopad 2021 (20)
  • październik 2021 (18)
  • wrzesień 2021 (23)
  • sierpień 2021 (24)
  • lipiec 2021 (19)
  • czerwiec 2021 (21)
  • maj 2021 (22)
  • kwiecień 2021 (21)
  • marzec 2021 (27)
  • luty 2021 (21)
  • styczeń 2021 (23)
  • grudzień 2020 (24)
  • listopad 2020 (23)
  • październik 2020 (24)
  • wrzesień 2020 (22)
  • sierpień 2020 (25)
  • lipiec 2020 (28)
  • czerwiec 2020 (24)
  • maj 2020 (24)
  • kwiecień 2020 (26)
  • marzec 2020 (20)
  • luty 2020 (27)
  • styczeń 2020 (28)
  • grudzień 2019 (26)
  • listopad 2019 (24)
  • październik 2019 (29)
  • wrzesień 2019 (27)
  • sierpień 2019 (46)
  • lipiec 2019 (64)
  • czerwiec 2019 (56)
  • maj 2019 (31)
  • kwiecień 2019 (29)
  • marzec 2019 (26)
  • luty 2019 (25)
  • styczeń 2019 (30)
  • grudzień 2018 (31)
  • listopad 2018 (30)
  • październik 2018 (31)
  • wrzesień 2018 (30)
  • sierpień 2018 (30)
  • lipiec 2018 (27)
  • czerwiec 2018 (28)
  • maj 2018 (34)
  • kwiecień 2018 (41)
  • marzec 2018 (38)
  • luty 2018 (39)
  • styczeń 2018 (31)
  • grudzień 2017 (20)
  • listopad 2017 (33)
  • październik 2017 (29)
  • wrzesień 2017 (27)
  • sierpień 2017 (42)
  • lipiec 2017 (41)
  • czerwiec 2017 (53)
  • maj 2017 (64)
  • kwiecień 2017 (59)
  • marzec 2017 (74)
  • luty 2017 (61)
  • styczeń 2017 (76)
  • grudzień 2016 (102)
  • listopad 2016 (97)
  • październik 2016 (126)
  • wrzesień 2016 (89)
  • sierpień 2016 (70)
  • styczeń 2016 (1)
Copyright © 2019 by Kwelka
Ta strona korzysta z plików cookie do optymalizacji dostarczanej treści, jeśli sobie tego nie życzysz możesz wyłączyć je tutajAkceptuj
Pliki cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.