Świąteczne smaki – śledzie. Są to ryby wielkie w swojej prostocie i zapewne znajdują się na każdym świątecznym stole. Moja propozycja to śledzie po cygańsku i paprykowe śledzie. Przygotowuje się je bardzo prosto i są bardzo smaczne. Jak Wy przygotowujecie śledzie?
Śledzie z marynowaną papryką
Składniki: 400 g filetów a’la matias wymoczonych w wodzie, 4 kawałki marynowanej papryki pokrojone w cienkie paski, 2 cebule pokrojone w piórka, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki octu, 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka koncentratu pomidorowego, 50 ml oleju, pół łyżeczki słodkiej papryki.
Opłukane filety pokrój na kawałki. 1 i 1/2 szkl. wody zagotuj z cukrem i octem – marynata powinna być intensywna , z wyczuwalną słodyczą. Wrzuć do niej cebulę, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia. Następnie wlej olej, koncentrat pomidorowy, paprykę, śledzie i marynowaną paprykę. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzina, żeby się przegryzło.
Śledzie po cygańsku
Składniki: 200-250 g płatów śledziowych w oleju, 1 małą cebula, pół słoiczka ogórków konserwowych, pół słoiczka pieczarek marynowanych, pół szkl. ketchupu, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier do smaku.
Śledzie kroimy w paski, cebulę w piórka, pieczarki na pół, ogórki w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Ketchup mieszamy z musztardą, olejem, czosnkiem oraz solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy śledzie oraz ogórki i grzyby. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na noc do lodówki.