Składniki: 30 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, szczypta mąki, 500g mąki, 100 g cukru, szczypta soli, 100 g rozpuszczonego masła, 2 jajka, ok. szklanka musu jabłkowego lub konfitury jabłkowej (przepis poniżej)
Mleko podgrzej, wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukry i szczyptę soli, odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, jajka, sól, cukier i wymieszaj. Dodaj rozpuszczone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem przez 1 godzinę. Ciasto podziel na 20 kwadratów. Na środek każdego kwadratu połóż łyżeczkę musu jabłkowego, zagnij wszystkie boki i uformuj w kulkę. Kulki ułóż zamkniętą stroną do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut Piecz przez 30 min w temp. 180 stopni. Ostudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Konfitura jabłkowa
Składniki: 2 kg jabłek, szklanka wody, 400 g cukru.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalać wodą; gotuj, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka zaczną się gotować dodaj cukier. Gotuj ok. 20 min często mieszając. Jeśli konfitura wyjdzie rzadka, to do zagęszczenia można dodać żelfix. Konfiturę przełóż do słoików i postaw do góry dnem; zostawić do całkowitego ostygnięcia.