Składniki: 350 g szynki, 3 czerwone papryki, 700-800 g pomidorów (najlepiej lima), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka wody lub bulionu, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego.
Papryki przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne, opłucz i połóż na blaszkę. Dołóż pomidory (całe). Piecz 25 min w temp. 200 stopni. Papryki przełóż do worka i odłóż do przestygnięcia. Mięso i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę, dodaj mięso, posyp solą i pieprzem i przesmaż. Z papryki zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Z pomidorów zdejmij skórkę. Najlepiej przełóż je do miski i w misce usuń skórkę, a następnie nożyczkami pokrój w większą kostkę. Paprykę i pomidory (wraz z sokiem) przełóż na patelnię, wlej wodę oraz przyprawy. Całość duć przez ok. godzinę, mieszając od czasu do czasu. Przed podaniem gulasz dopraw do smaku.