Domowa granola to jeden z lepszych i zdrowych posiłków na śniadanie. Nie trzeba podawać jej z mlekiem czy jogurtem. Świetnie sprawdzi się jako posypka do lodów i deserów. Kokosowa granola będzie doskonałym udekorowaniem smoothie z ananasa lub mango, a dzięki komosie ryżowej świetnym chrupiącym dodatkiem do deserów.
Składniki: 3 łyżki miodu (u mnie borówkowy), 3 łyżki oleju kokosowego, 2 szkl. płatków owsianych, 1 szklanka komosy ryżowej, pół szkl. płatków migdałowych, 1 szklanka płatków kokosowych, pół szkl. wiórków kokosowych, szczypta soli.
Olej kokosowy z miodem podgrzewamy w małym rondelku, by miód się rozpuścił. Dodajemy do połączonych ze sobą w misce pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40 minut, co 10 minut przegarniamy granolę. Kiedy się upiecze, studzimy ją i przesypujemy do puszki lub słoika. Podajemy z jogurtem lub mlekiem i owocami.
Miód borówkowych od Wcinaj miód.
Wiórki i płatki kokosowe, płatki owsiane, komosa ryżowa, olej kokosowy, płatki migdałowe od Radix-Bis.