Zupa pomidorowa z mięsnymi klopsikami i marchewkowym tagliatelle
Składniki: 200 g mięsa mielonego z indyka, cząber, ząbek czosnku, cebula, puszka pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów, suszone zioła: oregano, tymianek, prowansalskie, sól, liść laurowy, ziele angielskie, 150 ml wody, marchewka, bazylia.
Mięso przyprawiamy cząbrem, czosnkiem i pieprzem. Formujemy kuleczki i przesmażamy na patelni, następnie dusimy 10 min pod przykryciem.
Cebulę zeszklić na oleju kokosowym, dodać pomidory, przyprawy. Wlewamy wodę i gotujemy ok. 30 min. Blednujemy i w razie potrzeby dolewany wodę, doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy porcję zupy, dodajemy mięsne kuleczki i makaron z marchewki (kroimy ją za pomocą obieraczki do warzyw). Zupę podajemy z listkami bazylii i ewentualnie odrobiną bazyliowego pesto.
Zupa pomidorowa z mięsnymi klopsikami i marchewkowym tagliatelle
