Mięso z grilla ma charakterystyczny smak i zapach. Dziś ma dla Was trzy przepisy na mięso drobiowe z grilla: szaszłyki w marynacie tymiankowej, słodko-ostre skrzydełka i udka aromatyzowane natką pietruszki. Do tego sos a’la tzatzyki i pyszna sałatka ziemniaczana z paten mojej mamy na ziemniaki 😉
Udka aromatyzowane natką pietruszki: ok. 1 kg udek, 1 łyżka octu balsamicznego, 5 łyżek oleju, 2 pęczki posiekanej natki pietruszki wraz z łodygami, 1 łyżka papryki ostrej w proszki, 1 łyżeczka curry. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie nasmaruj nią mięso. Mięso odstaw do lodówki na minimum godzinę. Piecz na ruszcie ok. 30 min. często obracając i smarując marynatą.
Słodko-kwaśne skrzydełka: 1 i 1/2 kg skrzydełek, 90 ml pepsi, 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 5 łyżek oleju, 3 łyżki sos słodko-kwaśnego. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie posmaruj nią skrzydełka. Odstaw do lodówki na godzinę lub całą noc. Piecz na grillu ok. 20 min, obracając co jakiś czas.
Szaszłyki: ok. 600 g piersi kurczaka, 2 małe cukinie, 2 papryki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku, ok. łyżeczki soli i pieprzu, 4 łyżki oliwy. Mięso i paprykę pokrój w kostkę, cukinię w krążki. W misce wymieszaj olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, sól i pieprz. Do marynaty włóż mięso i cukinię, wymieszaj i odstaw na minimum godzinę do lodówki. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian mięso z cukinią i papryką. Grilluj ok. 20 min. Co jakiś czas obróć szaszłyki.
Sałatka ziemniaczana: 5 ziemniaków, 5-8 ogórków konserwowych lub 4 kiszonych, 1 cebula, ok. 3 szkl. rosołu, 3-4 łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach i obierz. Rosół wlej do dużej miski i włóż do niego ugotowane ziemniaki, odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc). Ogórki pokrój w półksiężyce, cebulę i szczypiorek posiekaj. Ziemniaki wyjmij z rosołu i pokrój w kostkę, wymieszaj z ogórkami, cebulą i szczypiorkiem oraz majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos a’ala tzatzyki: 1 ogórek gruntowy, 1-2 ząbki czosnku, 250 g gęstego jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej. Czosnek przeciśnij przez praskę. W misce wymieszaj jogurt z ogórkiem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.