Przepis jest prosty, zawiera kilka składników i gotowy jest w około 40 minut. Zupa jest rozgrzewająca i bogata w smaku.
Składniki: ok. 300 g grzybów (u mnie mrożone koźlaki i maślaki, które były wcześniej lekko podsmażone), 1 łyżka oleju, 1 cebula, 2 małe ziemniaki, 2 marchewki, 1 l wody, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki śmietanki, natka pietruszki.
Jeśli nie masz mrożonych grzybów, użyj pieczarki – pokrój je w plasterki i podsmaż. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki zetrzyj na tarce, ziemniaki pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj marchewkę i ziemniaki i krótko smaż. Wlej wodę i dodaj grzyby. Gotuj do miękkości ziemniaków. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.