Bezglutenowy pasztet z ciecierzycy
250 g ugotowanej wcześniej Ciecierzycy lub puszka ciecierzycy gotowanej na parze, 50 g Słonecznika łuskanego, cebula
1/2 pora- białej części, 2 marchewki, ząbek czosnku, 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżeczka przyprawy curry
3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 jajka, sól, pieprz do smaku.
Cebulę i pora obrać, drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, przyprawę curry, chwilę razem smażyć, cały czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy, pół szklanki wody, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zaczną przyjemnie pachnieć. Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 55 minut. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie przełożyć na talerz.
Źródło: lawendowydom.com.pl