Sernik marmurkowy na zimno
Spód: 300 g herbatników, 90 g masła.
Masa serowa: 500 g twarogu z wiaderka, 300 ml śmietanki kremówki, 5 łyżek cukru pudru, sok z połowy cytryny, 1 łyżka żelatyny, tabliczka czekolady (80-100g)
Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż je i ugnieć na spód okrągłej blaszki (21-23 cm). Zamiast herbatników można użyć batoników Grześki lub ciasteczek maślanych.
Ser zmiksować ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić z minimalnej ilości wody i dodać do masy serowej. Masę serową wlać na przygotowany spód. Czekoladę rozpuścić na parze i wylać ją na sernik. Szpikulcem lub nożem rozprowadzić po powierzchni lekko mieszając z górną częścią masy serowej. Sernik wstawić do lodówki na 3 godz.
Sernik marmurkowy na zimno
