Składniki: 3 pory (biała część), 3 średnie ziemniaki, ząbek czosnku, 1 cebula, sól,pieprz,1,5 l bulionu, 1 łyżka serka mascarpone lub śmietanki 12%, pół łyżeczki proszku z czarnego proszku (opcjonalnie; do podania: smażony wędzony boczek, grzanki.
Pory umyć i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój; Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pory z cebulką, doprawiając je solą, pieprzem i proszkiem z czarnego czosnku. Dodaj ziemniaki i czosnek. Wlać bulion i gotuj około 20 min. Zupę zblenduj na gładki krem wraz z serkiem mascarpone, Dopraw ją do smaku. Zupę podawaj z grzankami i/lub boczkiem.
Ja zupę podałam z pokrojonymi z kostkę paluchami wieloziarnistymi z ziołami od Beak-Beak.