Składniki: 300 g kiełbasy, 400 g ziemniaków, 1 cebula, 2 marchewki, 1 ząbek czosnku, 2 czerwone papryki, 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,1,5 szklanki wody lub bulionu, łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli i majeranku; 1/3 łyżeczki pieprzu, natka pietruszki, 1 łyżka oleju.
Cebulę, paprykę i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Czosnek Przeciśnij przez praskę, Marchewkę oczyść i pokrój w półksiężyce. Kiełbasę pokrój w półksiężyce lub w kostkę (jak lubisz). W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę doprawiając ją solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną kiełbaskę i usmaż ją. Dodaj paprykę, ziemniaki, czosnek i marchewkę oraz wsyp przyprawy. Wymieszaj i wlej wodę lub bulion. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 min – aż warzywa będą miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Całość duś jeszcze 5 min. Dopraw do smaku, posyp natką pietruszki.