Składniki: 2 piersi kurczaka, 2 pęczki szparagów, puszka kukurydzy lub 2 garście mrożonego groszku, 1 cebula, 450-500 g makaronu, 2 chlusty śmietanki 18%, ok. 50 g sera startego na drobnych oczkach, sól i pieprz, posiekana natka pietruszki, szklanka wody po ugotowaniu makaronu.
Makaron ugotuj w osolonej wrzątku zostawiając wodę po jego ugotowaniu .Mięso pokrój w kostkę i dopraw ulubionymi przyprawami. Cebulę pokrój w kostkę. Szparagi umyj i pokrój w 3 cm paski. Na patelni rozgrzej olej i usmaż cebulę z kurczakiem. Dodaj do nich szparagi. Smaż ok. 5 min. Dodaj makaron, całość wymieszaj i smaż kilka minut. Wlej wodę po ugotowaniu makaronu oraz dodaj groszek lub kukurydzę. Całość posyp solą i pieprzem. Wymieszaj i duś kilka minut. Wlej śmietankę, dodaj ser i natkę pietruszki. Wymieszaj. Zostaw na małym ogniu na kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Smacznego! 🙂