Makaron to podstawowy produkt w wielu domach i nie bez powodu. Jest wszechstronny, łatwy w przygotowaniu i można go łączyć z niemal wszystkim, tworząc pyszny posiłek. Przepis na ten makaron jest prosty i pyszny, możesz go zaserwować na obiad lub na kolację. Jestem pewna że zagości w Waszych jadłospisach 🙂
Składniki: ok. 200 g makaronu, 3 średnie cebule, 120 g wędzonego boczku, pół szklanki śmietanki 12%, sól, pieprz, natka pietruszki lub tymianek, szczypta proszku z czarnego czosnku lub 1 ząbek białego czosnku, tarty ser.
Makaron ugotuj, ale nie odcedzaj go. Na patelni usmaż pokrojoną cebulę i pokrojony w kostkę boczek. Dopraw go solą i obficie pieprzem oraz proszkiem z czarnego czosnku lub tartym ząbkiem czosnku. Wlej śmietankę i smaż na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Do sosu z cebulą dodaj makaron razem z wodą, która się z nim nabierze. Całość wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki lub tymianek. Jeśli sos będzie zbyt gęsty wlej trochę wody po ugotowaniu makaronu. A jeśli lub ostre smaki możesz dodać płatki chilli.