Składniki: na ciasto: 2,5 szkl. mąki, 50 g rozpuszczonego masła, 150 ml ciepłego mleka, 30 g drożdży, 6 łyżek cukru, 1 jajko
dodatkowo 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka.
Składniki na nadzienie: 500 g twarogu na sernik z wiaderka, 6 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 żółtko – wymieszaj wszystkie składniki.
Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody – wymieszaj.
Przygotuj zaczyn: do dużej miski wkrusz drożdże, wlej mleko, posyp łyżką cukru i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. Po tym czasie do zaczynu wsyp mąkę, mleko, cukier i jajko. Wyrób gładkie ciasto i odstaw na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij paski na szerokość nie większą niż 8 cm (powinny wyjść 3 paski). Po całej długości na środku ułóż nadzienie serowe pozostawiając po 2 cm z każdego brzegu. Brzegi ciasta sklej nad nadzieniem. Wałki potnij na kawałki max 5 cm i ułóż ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Bułeczki przykryj i odstaw na kilka minut. Posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz przez ok. 20 min w temp. 180 stopni grzanie góra-dół. Ciepłe drożdżówki posmaruj lukrem.