Składniki: 1 pierś kurczaka, 3 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, szklanka makaronu (u mnie orkiszowy), ok. 2 l bulionu, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, 2 łyżki gęstej śmietany 12%, szczypta proszku z czarnego czosnku.
marchewki, seler naciowy i cebulę pokrój w kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce. Mięso pokrój na kotlety, rozklep i posyp solą i pieprzem. W garnku w którym będziesz gotować zupę rozgrzej łyżkę oliwę i przesmaż mięso. Odłóż je na bok. W tym samym garnku przesmaż warzywa, wlej bulion, dodaj ziele angielski i liście laurowe. Gotuj ok. 10 min. – aż warzywa będą półmiękkie. Mięso rozdrobnij widelcem i dodaj do zupy wraz z makaronem i i gotuj całość tyle min żeby makaron się ugotował. Jeśli trzeba będzie dolej trochę wody. Na koniec dodaj do zupy śmietankę i dopraw zupę do smaku.