Składniki: 1 polędwica, pół butelki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, 4 ząbki ząbki czosnku, cebule, sół, pieprz, duża gałązka rozmarynu, łyżka mąki, woda, szczypta mielonego ziela angielskiego.
Mięso posyp solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zrumień mięso. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wlej wodę, wrzuć czosnek, rozmaryn i posiekaną w krążki cebulę. Piecz 45 min. Po tum czasie mięso wyjmij na deskę.
Przygotuj sos. Wyjmij rozmaryn (możesz zostawić kilka igiełek) i zmiksuj całość. Sos przelej do większego garnka lub na patelnie na której było smażone mięso. Szklankę napełnij do połowy wsyp łyżkę mąki i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek i wlej do sosu. Sos dopraw mielonym zielem angielskim i ewentualnie solą i pieprzem. Zagotuj.
Mięso pokój w plastry i włóż do sosu. Całość duś na małym ogniu przez ok. 15 min.
Danie najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym oraz surówką z kiszonych ogórków.
Zamiast polędwiczek możesz użyć schabu – piecz go o1,5 godziny.
przepis z książki Jamie Oliviera „Lubię Gotować”