Składniki: 1 brokuł, 300 g dyni, 2 marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szkl. startego sera cheddar, 3-4 szkl. bulionu lub rosołu, pół szkl. śmietany 18%, szczypta proszku z czarnego czosnki, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki.
Cebulę, dynię i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj al’dente i odcedź. W garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę z marchewką i dynią oraz czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i proszkiem z czarnego czosnku. Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw. Zupę zblenduj. Dodaj do niej śmietankę i ser. Gotuj na małym ogniu aż ser się rozpuści. Na koniec dodaj różyczki brokułu i gotuj jeszcze kilka minut. Zupę posyp natką pietruszki.